Fixarea protezei

După amputare, trebuie să vi se fixeze cea mai bună proteză, corespunzătoare nevoilor dumneavoastră. Alegerea protezei luate în calcul depinde de mai mulți factori.

Factorii care influențează selectarea unei proteze adecvate includ condiția dumneavoastră fizică și starea de sănătate, nivelul amputației, cerințele dumneavoastră privind proteza și mediul profesional și privat. Tehnicianul ortoped vă va sfătui cu privire la toate aceste aspecte și va colabora cu dumneavoastră pentru selectarea protezei și a componentelor corespunzătoare.


Proteze

Așa cum este cazul tehnologiei medicale, în general, dezvoltarea avansată a protezelor are naura drept model. Protezele moderne high-tech se apropie, treptat, de acest model. O provocare specială o reprezintă sensibilitatea umană, deoarece simularea este foarte dificilă. Totuși, proteza dumneavoastră îndeplinește numeroase funcții indispensabile: vă redă o mare parte din mobilitate și vă ajută să vă descurcați în viața de zi cu zi fără ajutorul altora. Prin purtarea protezei, evitați problemele de postură și dezechilibrele care pot rezulta din lipsa greutății piciorului amputat. Purtarea protezei previne, de asemenea, suprasolicitarea piciorului sănătos, împiedicând apariția problemelor pe termen lung.

Tehnicianul ortoped

Procesul fixării protezei finale începe de îndată ce membrul rezidual s-a vindecat și sunteți din nou într-o condiție fizică bună. Totuși, tehnicianul ortoped se va consulta cu dumneavoastră chiar și înainte de aceasta, adresându-vă întrebări legate de nevoile și dorințele dumneavoastră. De asemenea, va examina membrul rezidual la scurtă vreme după amputare și va stabili dacă este posibilă aplicarea unei proteze provizorii pentru dumneavoastră. De asemenea, un medic va asista la fixare, dacă dumneavoastră doriți sau dacă tehnicianul ortoped va considera necesar.

După examinarea inițială, tehnicianul ortoped va propune diverse opțiuni de fixare și le va discuta cu dumneavoastră. Trei teme sunt de importanță majoră aici:

Selecția componentelor

Cupa protetică

Alinierea protetică

Toate cele trei teme trebuie suficient discutate astfel încât rezultatele să îndeplinească cerințele dumneavoastră și pe cele ale echipei de recuperare. Doar atunci începe procesul fixării cupei protetice, iar tehnicianul ortoped selectează componentele protezei pe baza sistemului Mobis®. Proteza poate fi finalizată ulterior, de exemplu, se poate fabrica proteza finală și se poate echipa cu un înveliș cosmetic.

Alinierea protetică

După ce s-a reușit fixarea corespunzătoare a cupei protetice, după mai multe protezări provizorii, iar componentele protezei au fost selectate, se asamblează cupa protetică și componentele. Acest proces de aliniere protetică poate varia de la pacient la pacient, întrucât postura și înălțimea au un rol în aceasta.

Tehnicianul dumneavoastră ortoped fundamentează alinierea protezei pe rezultatele examinării și liniile directoare rezultate.

De îndată ce proteza este gata, urmează protezările provizorii. Cu ajutorul unui dispozitiv numit L.A.S.A.R. Posture, tehnicianul ortoped verifică alinierea protetică și adaptează precis proteza cerințelor dumneavoastră. Apoi, puteți face primii pași cu noua dumneavoastră proteză.