Probleme de spate

Problemele de spate se referă la durerea care apare în diferite regiuni ale spatelui. Cauzele comune ale problemelor de spate sunt deteriorarea din cauza tensionării excesive sau o combinație între deteriorarea mecanică (cum ar fi pensarea unui nerv) și deteriorarea degenerativă (semne de uzură) precum și factorii psihosomatici.


Cauze

Durerea de spate este cauzată de factori fizici(organici) și/sau psihosomatici, precum și poziții defectuoase și plasarea incorectă a greutății. Cauzele posibile includ:

  • leziuni precum fractura corpului vertebral, deplasarea corpului vertebral sau rădăcina ruptă a unui nerv
  • Inflamație
  • Uzura (degenerare) tablourile clinice includ osteoartrită, osteoporoză, Morbus Bechterew, discuri herniate, instabilitatea coloanei, dezechilibre musculare sau diferențe între lungimea picioarelor, care conduc la dereglări ale staticii corpului.

Pentru aproape 90% dintre cazurile de durere de spate, nu este descoperită nicio cauză specifică. Procedurile de diagnosticare includ radiografii și tomografie de rezonanță magnetică.

Simptome

Durerea de spate se diferențiază în durere radiculară, în care apare iritația unei rădăcini nervoase – de exemplu din cauza unui disc herniat – și durerea pseudo-radiculară. În ultima situație, durerea de spate este cauzată de schimbări la nivelul articulațiilor mici ale coloanei.

Alte caracteristici deosebite includ:

  • Lumbago: durerea de spate apărută brusc
  • Durerea de spate cronică: durerea de spate care a persistat mai mult de trei luni
  • Durerea în partea inferioară a spatelui și durerea care radiază în picioare
  • Pierderea controlului asupra funcțiilor picioarelor
  • Disfuncționalitatea vezicii

Frecvență

Între 60 și 70% dintre femeile între 30 și 60 de ani suferă de dureri de spate, precum și 65 până la 80% dintre bărbați. Mai mult de 75% dintre cazurile de durere de spate pornesc din regiunea lombară. Durerea de spate este al doilea cel mai comun motiv pentru spitalizare. Este factorul principal pentru aprobarea tratamentelor medicale curative la pacienți în cadrul asigurărilor de pensie și, de asemenea, un motiv pentru dizabilități fizice și ocupaționale. Aproape 50% din totalul cererilor de pensionare anticipată sunt legate de această problemă.

31 de milioane de cazuri de durere de spate sunt tratate în Germania, în fiecare an. 87,5% dintre cazuri implică probleme acute, 12,5% sunt cronice. Se estimează că durerile de spate conduc la costuri de aproximativ 49 miliarde EUR în Germania. Tratamentul și recuperarea persoanelor afectate nu este, așadar, percepută doar ca un obiectiv medical important, ci și un factor economic!

Terapie

Tratamentul depinde de cauza problemei și este, deseori, precaută la început, respectiv fără să implice operație. Intervenția chirurgicală se realizează în cazuri rare. Pentru cele mai multe persoane cu durere de spate, prognoza este bună. În peste jumătate din cazuri, durerea dispare într-o săptămână iar aproximativ 80% dintre pacienți iși revin, în mare parte, după două săptămâni, cu tratament adecvat, prin terapia durerii, dispozitive ortopedice medicale precum orteze/suporturi de spate și fizioterapie. Ghidurile publicate de asociația specialiștilor ortopezi și de Comisia pentru Medicamente a Asociației Germane a Medicilor subliniază faptul că doar măsurile care implică participarea activă a pacientului (de exemplu fizioterapia activă, utilizarea ortezelor funcționale, o conduită care să prevină problemele de spate (back-friendly) la locul de muncă etc.) se vor dovedi utile pe termen lung.


Produsele sunt prezentate în scopul exemplificării. Depinde de mai mulți factori dacă un produs este adecvat pentru dumneavoastră și dacă puteți exploata la maxim funcționalitatea acestuia. Printre factori, un rol-cheie au condiția dumneavoastră fizică, precum și examinarea medicală detaliată. Medicul sau tehnicianul dumneavoastră ortoped trebuie să decidă care accesorii vă sunt adecvate. Ne bucurăm să vă fim de ajutor.


Produse similare