Ruperea ligamentelor încrucișate

Ligamentele încrucișate (anterior și posterior) împreună cu ligamentele colaterale susțin articulația genunchiului. Ele limitează extensia tibiei, coordonează articulația în timpul mișcării, oferindu-i, așadar, stabilitatea necesară.

În Germania, cazurile de rupere a ligamentelor încrucișate se produc la fiecare șase minute și jumătate; jucătorii de fotbal și schiorii sunt cel mai des afectați. ruperea ligamentelor încrucișate anterioare este de zece ori mai frecventă decât cea a ligamentului încrucișat posterior, iar frecvența acestor leziuni a crescut în ultimele câteva decenii.


Cauze

Articulația genunchiului are o structură complexă și este, așadar, ușor de lezat. Fiind cea mai solicitată articulație din corp, suportă aproape toată greutatea acestuia. Stabilitatea și mobilitatea sunt asigurate de un ligament interior și unul exterior, precum și un ligament încrucișat anterior șu unul posterior. Două discuri cartilaginoase, numite meniscuri, funcționează ca amortizoare de șocuri. Practicarea sportului de obicei cauzează rupturi ale ligamentului încrucișat anterior, când genunchiul este în hiperextensie sau răsucit prea mult cu partea inferioară a piciorului fixă. Ruptura ligamentului încrucișat posterior este deseori cauzată de impactul direct al părții frontale de partea inferioară a piciorului, sau de hiperextensia accidentală a articulației genunchiului.

Simptome

În cazul ruperii ligamentelor încrucișate, genunchiul lezat este foarte umflat și dureros la nivelul articulației, neputând fi flexat și întins complet. După rezolvarea problemelor acute, poate persista o instabilitate mai mult sau mai puțin severă. Aceasta constă în „cedarea” articulației genunchiului în timpul anumitor mișcări. acestea pot fi mișcări normale, de fiecare zi, precum urcatul scărilor, sau pot apărea doar în timpul activităților fizice solicitante, precum practicarea sportului. În timp, instabilitatea articulației genunchiului poate contribui la deteriorarea meniscului și cartilajului și chiar la uzura prematură a articulației.

Diagnosticare

Diagnosticul extern în ruperea ligamentelor încrucișate se poate pronunța pe baza problemelor existente la nivelul genunchiului. Diferite teste de încărcare pot indica dacă (ceea ce este tipic pentru ruperea ligamentelor încrucișate) mersul este nesigur, articulațiile cedează și genunchiul prezintă instabilitate. Se poate utiliza testul cunoscut drept test prin trager(semn prin tragere) pentru a determina localizarea rupturii ligamentelor încrucișate: Deplasarea tibiei spre spate în raport cu osul coapsei (femurul)(= semnul prin tragere posterioară),indică deseori ruperea ligamentului încrucișat posterior; dacă, din contră, tibia se poate deplasa mult în față (= semnul prin tragere anterioară), atunci este posibil ca ligamentul încrucișat anterior să fie rupt.

Radiografia genunchiului se face în special pentru a exclude ipoteza fracturii(oase rupte), nefiind adecvată pentru observarea rupturii de ligamente. În acest scop este utilă tomografia prin rezonanță magnetică(MRT). Medicul poate diagnostica, de asemenea, posibile leziuni colaterale în cursul acestei examinări.

Terapie

Ruperile ligamentelor încrucișate se corectează, de obicei, prin intervenția de înlocuire a ligamentului încrucișat. Aceasta înseamnă că ligamentul încrucișat deteriorat este înlocuit cu o porțiune din tendoanele propriului corp, de exemplu, tendonul semitendinos. Întrucât materialul substituent trebuie să crească spre interiorul canalului osos timp de 10 până la 12 săptămâni, se recomandă ortezele de stabilizare după intervenția chirurgicală. Ottobock vă oferă o selecție de produse de înaltă calitate.

Nu orice ligament încrucișat rupt trebuie operat. În fiecare caz în parte, se decide în funcție de vârstă, activitate, abilitatea de a participa la activități sportive, motivația și abilitățile de zi cu zi ale pacientului. Alternativ, poate fi antrenată musculatura coapselor pentru a suficientă stabilitate în mișcările uzuale. Cu toate acestea, trebuie să se țină cont că, atunci când ligamentul încrucișat se rupe, poate apărea deteriorarea cartilajului(osteoartrita) destul de timpuriu, dacă nu se urmează un tratament. În cazul sportivilor amatori sau profesioniști, este posibil, de asemenea, ca accidentele ulterioare să provoace leziuni suplimentare ale cartilajului și meniscului.


Produsele sunt prezentate în scopul exemplificării. Depinde de mai mulți factori dacă un produs este adecvat pentru dumneavoastră și dacă puteți exploata la maxim funcționalitatea acestuia. Printre factori, un rol-cheie au condiția dumneavoastră fizică, precum și examinarea medicală detaliată. Medicul sau tehnicianul dumneavoastră ortoped trebuie să decidă care accesorii vă sunt adecvate. Ne bucurăm să vă fim de ajutor.


Produse similare